ANNONS ANNONS

Allmänt meddelande

Kollaps
No announcement yet.

bygga akter spegel

Kollaps
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • bygga akter spegel

  Tänkte bygga en ny akter på min lilla båt. Funderar på om någon har tips på det och vad jag bör tänka på. och hur man ev ska bygga en sån?


 • #2
  http://www.kongstad1.net/paranter/ar...ov1/skrov1.php

  Kommentar


  • #3
   Förslag på arbetsgång ny akterspegel

   Förberedelser

   Fota så du vet hur det ser ut innan, mät upp var saker och ting ska sitta, avstånd, höjd mm samt etc.

   Köp epoxisats på biltema (eller annat ställe), köp 5 liter polyester (glasfiber) och härdare på samma ställe. Köp glasfilberväv, det går åt den stora rullen.
   Köp aceton. Köp billiga engångspenslar i olika storlekar, använde själv mest ca 5-8 cm bred pensel.

   Köp enklare men rejäl sax, köp 100 pack med engångshandskar. Jag köpte mjuka i gummistuk på Clas Ohlsson.

   1. Ta bort all glasfiber på insidan av båten, behåll allt på utsidan, dvs ytterskrovet intakt. Gissningvis är hela akterspegeln rutten, så släng iväg allt.

   2. Låt allt torka ordentligt, gärna lång tid...

   3. Såga till en plywoodskiva, gärna marinkvalité, i samma form som den gamla akterspegeln. Rekommenderar 2 stycken tunnare istället för en tjock, limmade med epoxi.

   4. Limma ihop dessa två med expoxi och tvingar som hjälp, låt torka

   5. Laga alla hål i akterspegeln med epoxi eller glasfiber, ha en distans på yttersidan av skrovet (träbit med plastfolie etc), laga innifrån, låt härda och slipa sedan innersidan så den blir plan.

   6. Limma hela "paketet" mot akterspegeln, med epoxi och sätt fast med tvingar. Låt härda. Gegga inte expoxi på de delar som syns, här ska du sedan plasta med glasfiber. Glasfibern fastnar inte på expoxin! Visst kan man göra allt med epoxi, men det blir dyrt som attan. Då gäller inte köpförslagen ovan, det ska vara annan matta till epoxi, inte glasfibermattan.

   7. ta bort tvingar, tillverka ev knän (stödben) så det ser ut som det gjorde innan.

   8. Planera hur du ska plasta, klipp till en himla massa bitar i "uttänkta" storlekar + en massa mindre bitar. Ha sax framme, nya handskar.

   9. Blanda till en liter polyester, mät upp härdare enl rekommendationen. Blanda ordentligt, tänk på att det nu är varmt ute så hellre lite mindre än lite "extra" härdare. Det kan gå väldigt snabbt.

   10. Pensla plywood med polyester, börja med 1/3 i bredd, sätt dit första mattan. lite kortare än det du penslat, pensla igen på mattan, det ska blir liksom en homogen matta, du ser inte fibrerna var och en för sig liksom. En del kör med metallroller för att få ut bubblor. Lägg på nästa matta. Om du får lite utanför kanter etc, så kan du slipa bort detta sen när det har härdat. Pensla. Se till att täcka runt kanter. Fortsätt sedan med nästa tredjedel innan den första 1/3 börjat härda. Fösök få på i alla fall tre lager med matta på hela spegeln. Gör inte hela spegeln samtidigt om du inte kan din sak. Det kan vara bättre att slipa bort lite polyester utan matta, och sedan fortsätta när allt härdat med sista biten.
   Ska du plasta på härdad polyester, slipa med grovt sandpapper först.

   11. Klart, när du är färdig, häll ut kvarvarande polyester på en platta (inte golvet, en lös platta), så kan du enkelt slänga detta sedan. Gör rent pensel i aceton eller släng.

   Lite exempel på hur det kan bli : http://www.visit.se/~grefberg/RenoveringSelco.htm

   Kommentar


   • #4
    ja nu är inget ruttet eller så, bara vill förlänga den...
    fint tips iaf men finner inte repotaget i batnytt.se som det skrivs i frösta komentaren...

    Kommentar

    Senaste inlägg

    Kollaps

    Senaste ämne

    Kollaps

    ANNONS
    ANNONS
     
    Working...
    X