ANNONS ANNONS

Allmänt meddelande

Kollaps
No announcement yet.

Rib Unlimited 600 propellerval

Kollaps
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Rib Unlimited 600 propellerval

  Jag har en Rib Unlimited 600 med en Yamaha F600, 2004. Propellern är en original Yamaha 11 1/6 x 13. Gasar man kaviterar propellern, samma i svängarna. Den varvar utan problem 5600 varv, de sista 100 varv behöver båten någon sekund, men annars varvar även med 4 personer. Motorn sitter på andra hålet uppifrån. Man kör den helt intrimmat, 4 balkar på Yamahas kombi instrument. Mer lyft än detta och propellern tappar fästet helt. Liter hårdare sväng och propellern kaviterar, samma under hård acceleration. Det låter hela tiden från propellern som om den inte riktigt fäster i vattnet med gurglande ljud.
  Top farten är enligt Garmin 35 knop. Är det någon som har erfarenhet med denna båt/propeller/motor kombinationen?
  Tittar jag bak när jag kör verkar det så som om motorn borde hissas upp lite, det är mycket vattensprut och plattan på motorn ligger lägre än akterspegelkanten.
  4 blads rostfri propeller vore kanske ett bra val? Solas har en 11 1/2 x 13 eller 14. Tack för bidrag.
  Marcus

 • #2
  Hej!
  Det låter som att du snarare ska sänka ned motorn om den ventilerar. Du skriver kaviterar men det är nog snarare ventilation det rör sig om i de här fallen. Det sugs ned luft – propellern ventilerar och får inte fäste. Att du måste köra helt intrimmat i full fart låter också märkligt. Så testa att sänka ned allt och trimma ut när båten planat upp. Kavitation och ventilation är olika saker – fast det kan ge liknande egenskaper. Bladen tappar grepp. Oftast när propellrarna tappar grepp och varvar upp i sväng eller när man trimmar upp (mycket) så rör det sig om ventilation. Kavitation uppkommer vid tryckskillnader kring bladet.

  Kommentar


  • #3
   Spontant låter det som helt fel stigning.
   googla på propeller och RIB unlimited. Båten bör göra en god bit över 40 knop. Vill minnas att propellerval avhandlats på maringuiden.se förr i världen. Även det norska forumet baatplassen.no är värd ett besök. Lycka till.

   Tillägg:
   Den aktuella tråden tillkom tydligen här på hamnen.se eller rättare sagt fendern.se som forumet hette då.

   https://forum.hamnen.se/forum/propel...00-602-700-702
   Last edited by Dadid; 2019-08-18, 15:23.

   Kommentar

   Senaste inlägg

   Kollaps

   There are no results that meet this criteria.

   Senaste ämne

   Kollaps

   There are no results that meet this criteria.

   ANNONS
   ANNONS
    
   Working...
   X