ANNONS ANNONS

Allmänt meddelande

Kollaps
No announcement yet.

Kylvattenvarning

Kollaps
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Kylvattenvarning

  Trots att vatten hela tiden kommer med normalt tryck i skvallerstrålen så larmar övervakningssystemet emellanåt för kylvattenproblem. Motorn är en Suzuki DT100 från 92.
  Larmet består dels av en lampa som hela tiden småblinkar. Emellanåt så tänds lampan och varningssummern ljuder. Systemet slår då också automatiskt ner på varvtalet. Inget av problemen fanns förra säsongen. I
  Motorn har inga andra problem.

  Någon som har ett tips på vad det kan vara?[LIST][*]Kanske impellern behöver bytas, skvallerstrålen kanske inte kan skvallra om att trycket är korrekt utan bara att det finns kylvatten? Kan det vara så att impellern är sliten så att man ligger precis vid ett gränsvärde och ibland går över detta? mpellern bytt för 4-5år sedan och kontrollerad för 2år sedan.[*]Eller kan det vara en termostat som håller på att ge upp? [*]Eller vad kan det annars vara?[/LIST]

 • #2
  det finns flera varningsystem för överhettning på den motorn som kan krångla
  dessutom hade fabriken vänt packningarna under cylindrarna fel på vissa motorer och då kan man få väldigt oregelbunden kylning,.

  Kommentar


  • #3
   Kolla termostaten går till så här: Lägg den i kastrull med vatten, sätt plattan på ungefär halva effekten. Kolla på ventilen samtidigt som du mäter vattentempen med exv ugnstermometer. Ventilen, den runda tallriksformade på toppen, ska börja glänta vid ca 60 gr och vara fullt öppen, ca 3-4 mm, vid 70 gr. Slå på kallt vatten, ventilen ska stänga helt. Ventilen får inte röra sig ryckigt, den ska smyga omärkligt, annars byt.

   Termostaten sitter under nåt litet lock högst upp på topplocket. Troligen har du två eftersom det är en v4.

   Kommentar


   • #4
    Impellerbyte, men problemet tillbaka

    Bytte impeller förra säsongen och blev av med problemet. Hade inget problem under förra säsongen.

    Tyvärr har problemet återkommit i år. Nu i form av varning när man kör motorn på lågvarv. Varnar emellanåt. När man går upp i varv så ges ingen varning. Har tagit ur termostaterna för att kontrollera dem.

    Kör man utan termostaterna så får man inga varningar alls.

    Men vid kontroll av termostat så öppnar den sakta mellan 60-70 grader. Dock öppnar den inte mer än ca 5mm. Räcker det verkligen?

    Kan det vara termostaterna (eftersom det fungerar utan) eller kan det ligga så på gränsen att man med termostat får varning. Impellern borde ju vara ok, dock lite orolig för att den kan ha skadats vid vinterkonservering eftyersom vattentrycket var dåligt när jag körde med spolmuff. Dock fick den vatten hela tiden.

    Något tips? Funderar på att kontrollera givaren för vattenkylningen. Har sett att man kan koka och mäta impedansen för att se att den är ok.

    Kommentar

    • ANNONS ANNONS

    • #5
     Kylvattenvarning - verkar löst

     Vill bara meddela att problemet verkar vara löst. När jag skulle kontrollera termostaterna visade det sig att en saknades. Kontrollerade den andra i en kastrull på spisen. Öppnade, men inte så mycket som jag trodde skulle behövas.
     Köpte en ny termostat för att jämföra med och det visade sig att de båägge öppnade sig långsamt och fint vid samma gradtal och hade samma öppningsstorlek.
     Monterade i dessa termostater och passade på att byta packningar.
     Nu visade det sig vid provstart av motorn att trycket i kylvattnet ökat markant. Bra tryck i skvallerstrålen redan vid start och inga varningar om kylvattenproblem.
     Körde en bra stund på tomgång.
     Tog även en rejäl åktur i långsam och snabb fart utan att få minsta indikation på kylproblem.
     Kanske problemet var att motorn inte kunde hålla bra tryck i kylvatten systemet när en termostat saknades.
     Hur som helst, nu fungerar det perfekt! ^_^

     Kommentar

     Senaste inlägg

     Kollaps

     Senaste ämne

     Kollaps

     ANNONS
     ANNONS
      
     Working...
     X