ANNONS ANNONS

Allmänt meddelande

Kollaps
No announcement yet.

Fixa sliten, smutsig, möglig, fläckig och rest teak

Kollaps
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • Fixa sliten, smutsig, möglig, fläckig och rest teak

  Hej,
  Tänkte jag skulle dela med mig av min erfarenhet kring ovan ämne. Jag bestämde mig för att fixa till min teak som var rätt risig. Fettfläckar, små hack, fibrer som lossnat och skapat "ådrig" teak. Jag spenderade nog 2 dagar på Internet för att få en samlad bild. Helt omöjligt! Till slut gick jag på statistik och sunt förnuft, dvs det som det skrevs mest om som gångbara metoder och vad jag själv ansåg borde vara rimligt. Att förstöra teaken mer var inte aktuellt. Nedan recept fungerade för mig men är ingen garanti för alla andra så klart. Delar med mig endast för att det gav mig ett mycket bra resultat.

  1) Spola av teaken med färskvatten
  2) Badbryggan hade lite svarta prickar och misstänkta mögelsporer. Jag penslade badbryggan med Boracol Special och lät det vara i 2 dagar. Efter det var de svarta prickarna borta och det lilla möglet likaså.
  3) Skölj av med färskvatten så teaken blir lite fuktig.
  4) Tvätta teaken med en vanlig tvättsvamp á la bilsvamp. Ingen borste, oavsett hur mjuk den är så river den upp mer fibrer och skapar olika djupa fåror i teaken.
  5) Jag använde Starbrite teak cleaner (steg 1). Jag blötte svampen rejält med Starbrite och drog svampen längs med fiberriktningen, även lite på tvären. Lite som att tvätta bilen.
  6) Efter att medlet legat på teaken i ca 2-3 minuter så sköljde jag av med färskvatten igen.
  7) Nu la jag på Starbrite teak brightner (Steg 2) med en annan svamp. Svepande rörelser över hela teaken. Detta för att jag ville ha tillbaka den ljusa teaken (från fabrik)
  8) Efter 5 minuter sköljde jag av med färskvatten igen.
  9) Nu lät jag teaken torka tills den var slipbar.
  10) På vissa teakpartier använde jag endast slip-papper (K240) och slipkloss medan fördäck och badbrygga fick smaka på excenterslip med först K120 (för att slipa ned alla resningar och ojämna ådringar från andra som borstat teaken när de gjort rent den och sedan K320 (K280 funkar också) för att få riktigt fin ytfinish. Jag körde excenterslipen på ganska låg (ej lägsta) hastighet för att inte nåten skulle bli för varm med risk att den skulle bita fast och förstöras. Jag gick med slipen längs med fibrerna och även i sidled, rätt över nåtarna som också blev nedslipade. Ska man slipa med maskin är det excenter som gäller. Ej rondellslip eller bandslip. Punkt!
  11) Kände med handen och träet var slätt och fint samt att de mörka partierna var bortslipade. Sköljde då av med färskvatten igen.
  12) När träet torkat helt så körde jag en Starbrite teak brightner-omgång till (som ovan). När träet torkat efter avsköljning var det jämnt och ljust.
  13) Som avslutning penslade jag på Starbrite Teak oil (steg 3) och lät det suga in i ca 4 minuter. Därefter torkade jag av överflödet med en vanlig handduk. Vill man ha mörkare teak kör man en eller två vändor till med Teak oil. Jag vill ha ljus teak så jag körde endast en pensling.
  14) Nu ser min durk ut som ny, dvs mycket ljus gyllene färg som teak i båt på en båtmässa. Fördäck är lika fint som durken efter att alla räfflor, ådringar m.m. blivit nedslipade.

  Total kostnad 1300 kr (exkl. slip). Total arbetstid inkl. väntetid på att träet skulle torka ca 10 tim.
  250 kr + 250 kr + 200 för Starbrite Cleaner, Brightner och Olja (Min totala teakyta är 6-7 m2 och medlen räckte gott och väl)
  300 kr för slip-papper
  200 kr för 1 liter Boracol. Gjorde av med ca 2 dl
  100 kr för tvättsvampar (gick åt 4 st)

  En hygglig excenterslip kostar mindre än 1000 kr på Jula/Biltema m.fl. Bra om den har steglös hastighetsinställning samt nyttjar slippapper med 125 mm diameter. Då finns det fler varianter av papper att välja på.

  Viktigt är såklart att bedöma om teaken är tillräckligt tjock för att kunna slipas. När mitt jobb var klart hade jag slipat ned teaken drygt 1mm. Min teak ca 12 mm i grundutförande.

  Tack för mig, hej!
  /Knubblo

Senaste inlägg

Kollaps

Senaste ämne

Kollaps

ANNONS
ANNONS
 
Working...
X