ANNONS ANNONS

Allmänt meddelande

Kollaps
No announcement yet.

Vegans nackdelar och fördelar.

Kollaps
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

 • paliswe
  svarade
  En nackdel som jag observerat är att propellern sitter bakom rodret, vilket gör att manövreringen blir besvärligare.
  Att ankra på svaj, och att få båten att ligga mer mot vinden, kan kanske avhjälpas med ett ankarsegel, som sätts upp mellan bomnocken (dirken) och akterstaget. Många båtar som har detta problem, inte bara Vega.
  Svajig köl kan förbättras genom att förstärka mellan köl och skrov. Om man epoxibehandlar båten lägger man även glasfiberduk en halvmeter runt kölinfästningen, både åt sidan uppåt och nedåt, förut och akterut. Svajig köl är också vanligt på båtar från 60-70-talet.

  Skriv en kommentar:


 • Flizzaff
  started a topic Vegans nackdelar och fördelar.

  Vegans nackdelar och fördelar.  Jag hade en 1967 årsmodell av Vegan. Den seglade lätt och bra. Däri fanns en O 21 som förmodligen är mycket lättare än MD6an som satt i min senare Vega från 1974 och den Vegan drög-seglade ordentligt. Vet ej vad MD6an väger. Anar att O21an väger mindre än 100 kilo och att MD6an väger runt 200 kilo. Vegan från 1974 verkade mycket tyngre än 1967an. Fick för mig att det var tjockare plast i den. Men det kanske bara var motorn som var tyngre. 1967an var förbannat lovgirig och 1974an vet jag ej, hann aldrig bepröva någon lovgirighet hos den.


  Jag ska ta upp bristerna:  Kölen är ordentligt svajig men jag anser att plastbåtarna är födda med svajköl. (Svajet kan väl öka med åren?)  Köper man en gammal Vega så bör man dra alla skruvar som håller fast plywoodskotten i båten. De brukar sitta löst. Min 1967a sviktade ordentligt i skrovet då jag satte mig på kojen, tills jag drog alla skruvar till träskotten. Då blev det lite bättre. Vegan har mjuk plast i skrovet.  1967ans gelcoat började krackelera på skrovet. 1974an hade alltjämt en "fet" bra gelcoat.  Min 1967a hade akterstagsträckare. Ganska värdelöst tror jag då mastskottet bara trycks ned inne i båten. Under, vid kölen, kunde man se utbuktningar i plasten precis under mastskottet. På däcket ovan mastskottet kunde man tydligt se det sticka upp. Själva träet stack inte upp utan plasten stack upp och blottade tydligt att mastskottet satt där under. Detta är en effekt av Vegans svajköl.  1974an hade dieseltank nere i kölsvinet. En dieselpump för att få upp dieseln är väl inte att lita på i längden? Jag skulle ha placerat en tank med "fallhöjd" i stället. Tanken i kölsvinet borde haft en handpump som komplement; alltså att kunna pumpa upp tryck i tanken vid havererad elpump. Tanken i kölsvinet samlade skräp omkring sig som förstås for ned i kölsvinet som inte gick att rengöra. Vatten och eventuellt diesel kunde finnas under tanken; inte roligt vid höst och vårrengöring. Så ut med den tanken fort och komplettera med en tank i ett sittbrunns-stuvfack.

  MD 6an var stor och jag tyckte det såg ut att vara svårt att få bort oljefiltret. Svårt att få bort luftrenarna. (Hade aldrig 1974an så länge att jag ordentligt upptäckte om det gick att byta oljefilter och rengöra luftrenarna utan att lyfta ur motorn).  Vegan har ingen basinredning av plast (Är lika med fastplastade fundament under kojer och dylikt) så skrovet är svajigt och förefaller mjukt.  Det är svårt att få spänn i vanten då Vegans hela mastskott trycks nedåt då man försöker få tillfredställande spänst i stag och vant. (Mjukt skrov).  En seglarekollega hade en ännu tidigare 1967a. Där var mastbalken original men hel. En riktigt, till synes, klen mastbalk.  Då Vegan ligger stilla ute på sjön så ställer hon bredsidan mot vindögat. Ej sjösäkert anser jag. Kan onödigt kastas tvärs vid storm.  På 1967an så lyfte sittbrunnen då vinden spände storseglet. Sittbrunnen har ingen förankring i sin botten i skrovet. På 1974an märkte jag inget särskilt sittbrunnslyft.  Sittbrunnsstuvarna är inte vattentäta. Vatten kan rinna in i ruffen.  Innan Vegorna hade jag en Allegro 27; är en riktig långfärdsbåt. Då jag köpte Vegan så var den ett riktigt fuskbygge jämfört med Allegron så långfärdssegla hellre i en Allegro 27. Fruktansvärt bra båt ! Seglade massor med den i 17 år. Inte det minsta lovgirig. Lätt på rodret, kursstabil i rungande storm. Gick säkert och rakt som en pinne med autopilot i storm.

  Men Vegan är på det hela taget en mycket trevlig båt. "Stor" och med trevlig och spartansk inredning. Har läst någonstans om att Vegan har: "Billig inredning" men det gör inte mig något; denna charmiga o funktionella inredning.

  Jag gillade de vridbara propellrarna.

  Duger gott som semesterseglare och inomskärsbåt. (Vissa vill ha Vegorna till långfärdsbåt men jag är restriktiv).

  Då jag mätte ruffhöjden vid pentryt så var det 1,80 meter i ståhöjd.  Jag återkommer om jag minns fler brister på Vegorna.
  Last edited by Flizzaff; 2019-03-27, 11:49.

Senaste inlägg

Kollaps

Senaste ämne

Kollaps

ANNONS
ANNONS
 
Working...
X